Nadat ook de laatste selectiekoers voor de finale van de Breeders Course voor tweejarigen is verreden is het deelnemersveld voor deze, met 70.000 euro gedoteerde, koers bekend. De finale zal daags na de Wolvega International Yearling Sale, op Victoria Park worden verreden.

De eerste twee deelnemers komen uit Italië. Zelante EK en Zacapa Bi wisten zich reeds op 22 september in Milaan te kwalificeren. Zelante EK is een hengst van de Fransman Saxo de Vandel uit de Bon Vivant-merrie Freedom EK. Zacata Bi is een dochter van de Amerikaan Manofmanymissions uit de Supergill-merrie Arcada Dra en daarmee een halfzus van o.a. Maigret Bi (1.11,8 – €. 203.444).

De tweede serie vond op 26 september plaats op de baan van het Zweedse Jägersro en daar behaalden Smokin Joe en Filur Sisu een ticket voor de finale. Beide paarden liepen daar een kilometertijd van 1.12,6 over 1.640 meter en dat betekende voor Smokin Joe een Zweeds record! Smokin Joe is een hengst van Lavec Kronos uit de Viking Kronos-merrie Knowledge Face. Daarmee is hij de halfbroer van Hills Delight, het jaarling dat tijdens de Kolgjini Sales van dit jaar voor een recordbedrag 3.000.000 Zweedse Kronen van eigenaar wisselde. Filur Sisu is eveneens een hengst. Hij is van Explosive Matter uit de Conway Hall-merrie Dream Buy.

Ook de derde serie vond in Zweden plaats. Dit keer was de baan van Solvalla het toneel waarop Felicity Shagwell en Tourzo zich wisten te kwalificeren. Felicity Shagwell is een dochter van Maharajah uit de Cantab Hall-merrie Diaz Boko. John Bootsman fokte deze Diaz Boko uit zijn topmerrie Rae Boko (1.11,4 – Sek. 5.086.907). Tourzo is een merrie van Zola Boko en Crunch Ås van Credit Winner. Deze moederlijn produceerde diverse miljonairs w.o. Beckman (1.13,2 – Sek. 6.165.879).

Afgelopen zondag vielen er in Hamburg ook twee tickets voor de finale te verdienen. In het omlijstende programma van de Grote Prijs van Duitsland stond nl. ook een treffen tussen de tweejarigen op de rol. Deze selectiekoers kreeg een speciaal Nederlands tintje want het nummer werd gewonnen door Ivanhoe Charisma met Jeroen Offeringa in de sulky. Ook de tweede finalist heeft Nederlandse belangen. Irish Boko is in het gezamenlijke bezit van Holland TTS bv (Casper Veldink) en Van Bruggen Stables. Ivanhoe Charisma is van de fransman Quick Wood uit Ciola di Quattro (v. Tygo Idzarda), en komt uit een moederlijn met daarin o.a. Vioxx S.R. (1.13,2 – €. 171.291). Irish Boko is van Zola Boko uit Billy Jean Boko. Grootmoeder Quicksilver Lobell bracht in Zweden, in de vorm van Sissy Jean Boko (1.12,2 – Sek. 1.623.817) en Aga Khan Boko (1.11,8 – Sek. 1.189.047), twee miljonairs.

Zoals reeds aangegeven werden vandaag op Victoria Park de laatste twee tickets vergeven. De eerste ging naar Chapter One terwijl Avalon Mists zich op de valreep van het laatste startbewijs verzekerde. Chapter One is een exponent van de Dubois-fokkerij. De ruin heeft de Duitse nationaliteit en heeft Donato Hanover als vader. Zijn moeder is de In Dix Huit-merrie Cest Facile en zij is een zus van Crys Dream (1.10,5 – €. 774.530). Avalon Mists is van Stable Why Not. De merrie heeft Father Patrick als vader terwijl Sunshine Bi als moeder te boek staat. Deze Sunshine Bi is de volle zus van o.a. Touch of Wind Bi (1.12,2 – €. 32.326) uit de training van Jeroen Engwerda.

Starterslijst Finale Breeders Course 2 yo, Wolvega 22-10-2017

– Zalante EK (trainer H. Ehlert)
– Zacapa Bi (trainer E. Lagas)
– Smokin Joe (trainer L. Kolgjini)
– Filur Sisu (trainer P. Nordström)
– Felicity Shagwell (trainer A. Eklundh)
– Tourzo (trainer R. Engblom
– Ivanhoe Charisma (trainer J. Offeringa)
– Irish Boko (trainer O. Samuelsson)
– Chapter One (trainer Y. Boireau)
– Avalon Mists (trainer P. Hagoort)